Het gedachtegoed van verdraaide organisaties – Masterclass van Gemeente Den Haag


Het gevoel dat je bij je gemeente aanklopt met een ogenschijnlijk simpele vraag, maar dat het bureaucratisch denken van de ambtenaar je vervolgens van de regen in de drup helpt, ken je dat? Regels, processen, afspraken en systemen kunnen zo bepalend worden dat het ‘gezond boeren verstand’ soms ver te zoeken is. Verdraaide Organisaties (2012) en Anders Vasthouden (2017) van Wouter Hart bieden handvatten om zaken eenvoudig en dichter bij de menselijke natuur te organiseren en daarmee de professional (weer) in zijn kracht te zetten. 

Bij de Gemeente Den Haag (dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zijn we sinds 2014 bezig met dit gedachtegoed en werken we steeds meer ‘vanuit de bedoeling’. Dat betekent dat we onze processen en systemen tegen het licht houden om te zien of ze wel echt helpend zijn bij onze bedoeling: ‘Dankzij de juiste inkomensondersteuning, perspectief op een schuldenzorgenvrije toekomst en ondersteuning bij Multi problematiek doet iedere Haagse burger naar vermogen mee en draagt hij of zij bij aan de maatschappij’. Ook dagen we onze medewerkers uit om zelf te bepalen wat nu nodig is voor deze ene klant. We geloven dat dit het werk betekenisvol en leuk(er) maakt, met als belangrijk resultaat dat de mens, de Haagse inwoner, weer centraal komt te staan. Dat levert nog steeds elke dag mooie voorbeelden EN stevige uitdagingen op. 

In deze Masterclass nemen we je mee in hoe we in onze organisatie vormgeven aan het gedachtegoed van Verdraaide Organisaties en wat we daarbij tegenkomen. Naast dat we een aantal sleutels delen om dat Anders Vasthouden in de praktijk te brengen, is er zeker ook ruimte voor dialoog en uitwisseling met elkaar: hoe verdraaid is jouw organisatie eigenlijk?