Blog over het event “Deep Listening”

Iedere maand deelt een YSE-er zijn/haar ervaring over een event van WeShareTalent. 

Deze maand vertelt Neema Izarin over de masterclass ‘Deep Listening: de kracht van diepgaand luisteren in de hybride werksetting’ door Diana van Donselaar en Dimphy Peters van Business Balance Bootcamp

Luisteren is toch wel iets dat voor ons allen belangrijk is om te doen, maar wist je dat er ook methodes voor zijn? Deep Listening, ontwikkeld door Rosamund Pike, is er daar één van. In een sessie van anderhalf uur hebben Diana en Dimphy van Business Balance Bootcamp ons meegenomen in deze methode. Eerlijk gezegd denk ik dat deze methode voor sommige mensen wat zweverig zal zijn, maar ik denk dat iedereen er wat van kan leren.

De oorsprong van Deep Listening ligt in de humanistische psychologie en Boeddhistische traditie van mindfulness en compassie. Het gaat erom dat je tijdens een gesprek met volle aandacht in het hier en nu bent. Het is daarom van belang om voor het gesprek je aandacht naar je lichaam te brengen, te ontspannen en alles los te laten. Dan pas kan je met volle aandacht luisteren. Er hoort ook een model bij deze methode, maar ik denk dat het iets is wat je vooral moet ervaren; de theorie kan je altijd opzoeken. Daarom wil ik jullie de oefening meegeven die we tijdens de sessie gedaan hebben:

Breng de aandacht naar het hier en nu en ga met iemand een gesprek. Zet hiervoor een timer van 5 minuten en laat iemand in die tijd zijn verhaal doen zonder te onderbreken en draai dan de rollen om. Wees bewust van wat er met je gebeurt als je luistert en ervaar wat het met je doet als iemand zonder onderbreking naar je luistert.
Het belangrijkste wat ik tijdens deze sessie heb geleerd is: koester de stiltes want juist dan kan het gesprek dieper worden.

Zou je deze sessie ook graag willen bijwonen? Dat kan! Op 2 september verzorgen Diana en Dimphy dezelfde masterclass, dit keer niet online maar in Utrecht (Joseph Haydnlaan 2a). Meld je hier aan!