Blog over de masterclass ‘Pitchen voor Professionals’

Iedere maand deelt een YSE-er zijn/haar ervaring over een event van WeShareTalent. 

Deze maand vertelt Ad Snijders over de masterclass ‘Pitchen voor Professionals, de eerste indruk maak je maar één keer!’ door Angelique Reijntjes van Vocaluse

Je kent het wel, je wordt tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd jezelf eventjes kort voor te stellen en wéér doe je maar wat. Uiteindelijk heb je wel wat over jezelf verteld en een paar krachten naar voren laten komen, maar een bepaald plan van aanpak was toch handig geweest. Ik werkte nog geen week bij YSE toen het WST-event “Pitchen voor professionals, de eerste indruk maak je maar één keer!” voorbij kwam. Aangezien je via YSE met veel verschillende opdrachtgevers in contact komt en je jezelf vaak moet verkopen, ook buiten YSE en later in je carrière, kwam het event als geroepen.

Angelique Reijntjes liet ons tijdens een interactieve sessie zien hoe je in 40 seconden een duidelijke vraag of wens kan overbrengen. De sessie begon met een presentatie over de juiste uitstraling, belangrijke aspecten van non-verbale en verbale communicatie en de logische opbouw van een goede pitch, de ik-ik-jij-wij-structuur. Vervolgens werden we gevraagd om onze kwaliteiten op te schrijven, een casus te verzinnen en om aan de hand van deze kwaliteiten en casus een passende pitch vorm te geven. De vormgeving vond plaats in breakout rooms, zodat iedereen in groepjes zijn/haar concept kon delen en aanscherpen aan de hand van feedback. Na de vormgeving werd per breakout room de beste pitch gekozen en gepresenteerd voor de gehele groep.

Ik vond vooral de uitleg over de opbouw van een goede pitch erg nuttig. Daarnaast was een belangrijke takeaway dat je niet moet vergeten om de gesprekspartner in je verhaal te betrekken. Waarom wil jij graag samenwerken met partij X? Wat kunnen jij en partij X samen bewerkstelligen? Zelfverzekerd overkomen is natuurlijk belangrijk, maar je verhaal wordt nog sterker als je kan aangeven waarom er sprake is van een goede match. Kortom, een zeer leerzaam en bruikbaar WeShareTalent event! 

Benieuwd geworden naar deze sessie? Dan hebben we goed nieuws! Op 25 augustus geeft Angelique deze masterclass opnieuw. Wil je erbij zijn? Meld je dan snel aan via bijgevoegde link!